Anasayfa » RÖPORTAJ » Türkkardeşler: Bu işin sırrı: Çeşit, tatlı dil ve samimiyet
Türkkardeşler

Türkkardeşler: Bu işin sırrı: Çeşit, tatlı dil ve samimiyet

Konya Türkkardeşler firma sahibi Nurettin Türk ile faaliyetleri hakkında sohbet ettik.

Türkkardeşler Ticaret Hediyelik Eşya Oyuncak ve Çiçek sektörlerinde 1973 yılından beri kalitesini ve güvenirliliğini
kanıtlamış markalarla sektöre toptan ve perakende olarak 44 yıldır hizmet veriyor.

Bu işe ne zaman başladınız? Bu güne kadar neleryaşadınız?

1943 yılından beri toptan işiyle uğraşıyorum. Onun öncesinde de 1960 yılında başlayıp 1973 yılına kadar perakendecilik yaptım. 1973 yılında toptancılığa geçtik. O günden beri toptancılıkla uğraşıyorum. Babamdan kalan bir meslek olduğu için mesleğimi çok seviyorum. 70 yaşındayım şu anda bile aynı heyecanı yaşıyorum. Çalışmadan, uğraşmadan para kazanmak isteyen gençlere sitem ediyorum. Eskiden birisine iyi insan demek için “Esnaf Adam” denirdi. Demek ki esnaflık iyiliğin de üstündeydi ama şimdi esnaf denilince mal vermeye korkuyoruz, ödemeler yapılmıyor. Bankaların çalışma şekli değişti. Önceden banka çek için 1 gün önce arar, sorardı ama şimdi vakti gelir gelmez hemen işlem yapıyor ama Allah’a şükür 1973’te yılından beri ne çalıştığım esnafla ve ne de bankalarla hiçbir sıkıntım olmadı.

Bu sektörü yürütmeleri açısından gelecek nesile neler tavsiyede bulunmak istersiniz?

Oyuncak sektöründe başarılı olmak isteyen çocuklara en büyük tavsiyem evvela aklen ve bedenen çok çalışmalarıdır,
çalışmadan bir şey olmaz. Hayatta görüyoruz -ismi mevzu değil- çalışmadan kazanmak isteyenler oluyor
ama sonuç hüsran. İlla adımını iş yerine atacaksın, göreceksin bakacaksın: Kim ne yapıyor? Bu İşin sırrı çok fazla paramız olmadığına göre çeşit bulundurmak ve tatlı dil, iyi hürmet ve uygun fiyat. Çok parası olanlar bankayla çalışarak, işini yapıyor. 73 yaşındayım, şu yaştan sonra kına malzemesi işine girdim, kınada kullanılan Nedime Tacı. Bu yaştan sonra onu bile öğrendim, insan üzerine düşünce öğreniyor, yapıyor. Çok çeşit olacak, uygun alacak, aldığını verecek ve verdiğini alacak. Prensip olarak kendi alacağından daha fazla vereceğini düşün derim. Ben alacağımı o kadar düşünmem, borcumu daha çok düşünürüm. Oğluma 50 sefer çeki gönderdin mi diye sorarım falandan çeki aldın mı diye sormam. 1973 yılından beri de ticaret yaptığım hiçbir kimse “Nurettin bana şöyle yaptı” demez. Oğluma da yanında çalışanlara da bunu tavsiye ediyorum: Borcunuzun aptalı olun. Karşı adama çek vereceksen, Onun rızasını al. Kendine zarar verecek bir şeyi başkasına da yapmamak lazım.

Çevre illere servisiniz var mı?

Önceden servislerim vardı, kazancı olmadığını anlayınca bıraktım. Şimdiki insanlar kazandırmıyor. Bıraktığım
için de rahatım. Azıcık aşımız ağrımaz başımız. Belli başlı müşterilerimiz var zaten. Onlar alıp gidiyorlar, servise
gerek duymuyoruz. Büyük sistemde çalışmadığımız için takip etmemiz zor oluyor, onu da biz yapamıyoruz yani sistemli olmayınca pazarlama elemanları da para kazandırmıyor. Şimdi bilgisayar çağındayız. Müşterilerime telefon açtım. WhatsApp’tan, internetten ve telefondan irtibata geçip, siparişleri öyle gönderiyoruz. Bu sistemden dolayı da hiçbir müşterim gitmedi.

Müşterilerinizin sizi tercih etmesinin sebeplerinelerdir?

Tercih edilmemizin birinci sebebi fiyat. Karşıdaki adamı düşünüp, müşterimize samimi davranıyoruz. O da
bize samimi davranıyor. Şimdi bütün okullarda “Dedeye Gidin” diye meşhur oldum. Ben hiçbir öğretmeni tanımadığım halde, hoca öğrencisini gönderirken kağıt üzerine “Türkkardeşler” diye yazıyor. Hatta bazısı “burayla
anlaşmamız mı var” diye soruyor. “Anlaşmamız yok, her yerden alabilirsiniz” diyorum ama burada ucuz olduğu
için bizden alıyorlar. Biz nasıl müşterimizi düşünüyorsak, hoca da talebesini düşünüyor, pahalı almasınlar diye bizi tavsiye ediyor. Bu işte iyi niyet ve müşteriyi kandırmamak çok önemli.

#KonyaTürkkardeşler #NurettinTürk #Çiçeksektörü