Türkiye’de her geçen gün büyüyen oyuncak pazarının büyüklüğü 800 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Ucuz ithalat baskısı ise sektör oyuncularını sıkıntıya sokuyor.
Türkiye’de oyuncak sektörü son dönemde giderek büyüyor. Türkiye’de geçen sene çocuk başına 30 dolarlık oyuncak harcaması yapılırken, bu yıl bu rakam 40 dolara çıktı. Ancak Uluslararası Oyuncak Endüstrisi Konseyi’nin (ICTI) verilerine göre dünyada çocuk başına ortalama oyuncak harcaması 175 dolar. Bu rakam Avrupa’da 250 euro, ABD’de 300 dolar düzeyinde.
Pazar 90 milyar $
Oyuncak sektörünün 90 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını anlatan uzmanlar, Türkiye’de oyuncak sektörünün yıllık hacminin 700-800 milyon lira civarında olduğunu bildiriyor.
Üretimde lider Çin
Oyuncak pazarının yüzde 68’ine sahip 10 ülke Çin, ABD, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya, Brezilya, Hindistan, Avustralya, Kanada’dan oluşuyor. Oyuncak üretiminde lider olan Çin’in Pazar payı ise 13-15 milyar dolar.
Sağlıksız büyüyor
Türkiye’de nitelikli oyuncak pazarının yeni olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Son 10 yıldır oyuncak sektörü Türkiye’de müthiş gelişiyor. Bizim çöp oyuncak dediğimiz alanda bir gelişme var. Kolaycılığa kaçan hangi oyuncak daha çok satıyorsa, çocuğun gelişimi dikkate alınmadan, onun ithalatını yapıyorlar. Bu da sektörün sağlıksız büyüdüğünü gösteriyor” görüşündeler.
Türkiye’ye ithal edilen oyuncakların sadece kanserojen madde içerip içermediği için denetlendiğini anlatan uzmanlar, şöyle devam etti: “İthal oyuncaklar psikolojik ve pedagojik olarak denetime tabi tutulmuyor. Çocuğu yanlış davranışlara yönlendirilen oyuncaklar eğitim süzgecinden geçirilmiyor. Müzikli oyuncaklar var, silah, kılıç var. Bunlarla çocuklar birbirini yaralayabiliyor. Ayrıca televizyon kanallarındaki kötü karakterlerin çocuklara yol açacağı zarar hiç düşünülmeden bunların oyuncakları da getiriliyor.”
Merak uyandırmalı
*Bir liraya oyuncak olmaz. Ucuza kaçmayın.
*Muhakkak güvenilir ve bilindik markalardan oyuncak alın.
*Çocuğun yaşına, ilgisine, becerisine, gelişim düzeyine ve yeteneklerine uygun oyuncaklar seçin.
*Oyuncak, çocukta merak uyandırmalı, çevresini tanımasına yardımcı olmalı.
*Oyuncak toplumsal kültürümüzü yansıtan özellikte olmalı.
*Kasları çalıştırma, girişimciliği ve hayal gücünü artırma gibi çok yönlü oyuncaklar tercih edilmeli.
*Oyuncaklar, beceriyi artıracak özellikte olmalı ve basitten karmaşığa doğru tercih edilmeli.