Anasayfa » HABERLER » Türkiye’de birçok dış ticaret enstrümanı bilinmiyor ve kullanılmıyor

Türkiye’de birçok dış ticaret enstrümanı bilinmiyor ve kullanılmıyor

güçlü

 

 

Nurnberg Oyuncak fuarı sonrası Güçlü Toys İhracat Operasyon Sorumlusu Gökalp Kaan Özçiçek firma, ürün konsepti, sektör ve fuarla ilgili sorularımızı cevapladı

Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?

“Plastik ve metal ihtiva eden, kız ve erkek çocuklar için oyuncaklar üretip yurt içi ve yurt dışı satmaktayız. Patent ve CE çalışmalarımız tamamlanmıştır. Çocuk sağlına uygun hammadde ve boyalar kullanarak üretim yapmaktayız.”

Firmanızın sunduğu ürün konsepti ve verdiğiniz hizmet hakkında bilgi verir misiniz?

“Kız ve erkek çocuklar için 184 çeşit oyuncak üretmekteyiz. En önemli hizmetimiz kalite.”

Ürünlerinizi nasıl geliştiriyor ya da yeni ürün, yeni şekiller belirliyorsunuz? Ar-Ge sorumlunuz, ekibiniz ya da departmanınız var mı?

“Ar-Ge çalışmalarımızı yürüten Ar-Ge takımımız mevcut. Ekip olarak takım halinde ürün çeşitliliğimizi genişletmekteyiz.”

Trendlerin değişmesi ile sizin ürünlerde de değişiklikler oluyor mu?

“Elbette trendlere göre kendimizi adapte ediyoruz. Etiket, ambalaj ve lisans için başvurular yapılmakta.”

Türkiye’de bu ürünleri üreten çok firma var mıdır? Varsa siz bu işin neresindesiniz?

“Türkiye’mizde beş büyük firma bu konuda üretim yapmakta. Biz bu işin neresindeyiz sorusuna, en iyi müşteriler karar verir. Müşteri kaybımız yok ise, ürün iadesi yüzde sıfır seviyesindeyse ve sürekli yeni müşteriler portföyümüze eklenmekteyse, bu bizim bu işin neresine olduğumuzu açıkça ifade eder.”

 

TÜRKİYE İLK BEŞTE

Bu ürünlerde Türkiye’nin genel durumu nasıldır, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türk sektörünün durumu nedir? En güçlü ülkeler hangileridir?

“Elbette her üründe olduğu gibi Çin’den kalitesiz lakin çok ucuz ürünler ülkeye giriş yapmakta. Ancak kaliteyi ve güvenli hammadde kullanımı göz önüne alınırsa bizlerle bu Çin ürünleri rekabet edemez. Avrupa ülkeleri ile örneğin Polonya, İspanya, Almanya karşılaştırdığımızda Türkiye ilk beşte diyebiliriz.”

Hammaddeyi nereden temin ediyorsunuz?

“Hammaddeyi yurtdışı kaynaklı olarak temin ediyoruz.”

 

İHRACATI BİLMİYORUZ!

İhracat yapıyor musunuz? İhracat yapıyorsanız, bu konuda karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir?

“İhracat yapıyoruz. Türkiye’de maalesef bir çok dış ticaret enstrümanları bilinmiyor ve kullanılmıyor. Bankacılar da bu konuda tecrübesiz ve bilgisiz. Ayrıca dış ticarete hizmet eden bir çok destekçi kurumlar da bilgisiz ve duyarsız: bankalar, gümrük komisyoncuları, Kosgeb, Ekonomi Bakanlığı, Lojistik firmaları. Piyasada şu an genç nesil sadece az İngilizce bilerek dış ticaret konusunda birşeyler yapmaya çalışıyor, sektörümüzde bilgisiz çalışanlar mevcut ve bu durum genel olarak Türkiye’nin toplam dış ticaret kalitesini düşürmekte. Kanımca Türkiye’de bir çok kurum bu işi iyi bilenlerden görüş alıp faydalanmalı ve kaliteli elemanlar yetişmeli.”

 

Fuar katılımlarınız oluyor mu? Hangi fuarlara katılıyorsunuz?

“Spienmesse eG  Nurnberg ve İstanbul’daki Toyzeria oyuncak fuarına katılıyoruz.”

‘ERP/MRP ÇALIŞMASI YAPIYORUZ’

Kurumsallaşma, markalaşma ve inovasyon alanlarında neler yapıyorsunuz?

“En önemlisi ERP/MRP çalışması içindeyiz. Yeni ürün tasarımların birden çok faydalı modelleri üzerinde duruyoruz.”

WALL MART USA’DA TEKİZ!

Firmanızı diğer firmalardan farklı kılan hususlar nelerdir?

“Hizmet! Güleryüz! Hiçbir firma Türkiye’de şu an Wall Mart USA’nın rafına ürün koymuş değil! Bu hayal değil. İhracat rakamlarımızı artırarak yurtdışı markalaşma hedefimiz bulunuyor.”

Hedefleriniz ve hamleleriniz konusunda neler söylersiniz?

“İki yıl gibi süre içinde ihracatımız en az 5 misli artacak.”

FUARLAR SATIŞ YERLERİ DEĞİLDİR

Katılım sağladığınız 27 Ocak- 1 Şubat 2016’da düzenlenen Nurnberg Oyuncak fuarında hangi ürünleri sergilediniz, fuarınız nasıl geçti ve ürünleriniz nasıl bir ilgi gördü, fuar beklentiniz ne oranda karşılandı?

“Fuarlarda müşteri bulacağım, satış yapacağım’ hayaldir. Fuarlar aslında satış ağını tamamlamış firmanın bayilerinin her yıl fuara gelip bayi toplantısı yapıp, yiyip içtiği zamandır. Yabancı firmalara bakarsanız bunun böyle olduğunu göreceksiniz. Fuarda markalaşma hedefimiz için bulunduk. Lakin bu fuar ile beklentimiz pozitiftir.”

2015 nasıl geçti, 2016’yı nasıl bir yıl olarak öngörüyorsunuz?

“Elektronik ürünler ülkemizde üretilmiyor. Çin bu konuda iddialı. Ülkemizde plastik, metal ve peluş ağırlıklı ürünlerimizde kalite her sene yükseliyor.”

Üretimde karşılaştığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

“Elbette her firma gibi nitelikli eleman.”

Ülkemizdeki oyuncak sektörünün bugününü ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?

“İhracat ve kaliteli ürün pazarlama sayesinde çok daha iyi sonuçlar alınacaktır.”

Özellikle eklemek istediğiniz başka şeyler var mı?

“Başarı için doğru hedefler belirlenmeli ve emin adımlarla hedef için çalışılmalı.”