Heidi Oyuncak Dış Ticaret Uzmanı, Esra ATA ile 2017 Nürnberg fuarında görüştük.
Bu yıl ki Nürnberg Oyuncak Fuarı beklentilerinizi karşıladı mı? Türkiye’deki firmalara da fuara katılmalarını önerir misiniz?
“Heidi Oyuncak firmasının “ART PUZZLE” markası ile katıldığı Nürnberg fuarındaki bu üçüncü yılımızın, beklentilerimizi karşılayan bir fuar olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin mevcut durumunu göz önüne alırsak daha fazla ihracat yapmaya ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Tüm firmalara tavsiyem; bu gibi fuarlara ağırlık vermeleri yönünde olacaktır.”
Fuardaki ziyaretçi profilini nasıl buluyorsunuz? En çok hangi ülkeler sizin ürünlere ilgi gösteriyor?
“Geçen yıla oranla bu yıl daha fazla ‘gerçek alıcı’ ziyaretçi profili mevcuttu. Geçen yıl hemen hiç göremediğimiz; Orta Doğu ülkeleri ve Rusya’dan da ziyaretçilerin olması bizleri sevindirdi. Amerika, Meksika, Almanya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, İtalya, Belçika, Macaristan, Bulgaristan, Slovenya, Slovakya, Ukrayna, Rusya, İran, Arabistan, Mısır, Tayvan ve Çin’den ürünlerimize ilgi yoğundu. Bunun yanında Güney Afrika, İsrail, İsveç, Yunanistan, Lübnan, Kuveyt, İngiltere, Brezilya, Hollanda ve Portekiz’den de ziyaretçilerimiz oldu.”
Oyuncak sektörünün daha fazla gelişmesi için, ülkemizde düzenlenen fuarlardan daha iyi sonuçlar almak gerekiyor. Bu anlamda Nürnberg Fuarı’nın bizim fuarlardan farkı nedir? Biz neyi tam yapamıyoruz?
“Öncelikle ülkemize gelecek insanların burada kendisini güvende hissetmesi gerekir. Bunun dışında Türkiye’de düzenlenen fuarlara biraz daha özen gösterilmesi gerektiğini, standartların yükseltilerek daha cazip bir platform haline getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Katılımcıların da ziyaretçilerin de kendisini bu fuara katılmaya değer görmesi gerekir. Daha fazla ülkeden katılımcı ve ziyaretçi çekebilmek için daha fazla çaba harcanmalı. Fakat bana göre asıl neden şu ki; Nürnberg ve İstanbul’un konum olarak birbirine çok da uzak noktalar olmadığından yola çıkarsak; Nürnberg’e gelen ziyaretçiler İstanbul’a gelme gereği duymuyor olabilirler. Çünkü çok büyük bir platform ve İstanbul’dakinden çok daha fazla ürün ve katılımcı çeşitliliğine sahip. Dolayısıyla İstanbul’a gelen ziyaretçiler ve de katılımcıların sunduğu ürün grubu çok büyük olasılıkla Nürnberg’dekinden farklı değil, yalnızca onun bir kısmı olacaktır. Bundan dolayı cazip gelmeyebilir.”
Türkiye’de oyuncak sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? 2017 yılına dair beklentileriniz ne yönde?
“Türkiye’de üretim anlamında çok iyi gelişmeler olduğunu, teknolojiyi artık daha yakın takip ettiğimizi söyleyebilirim. Tabi bunun sonucu olarak da daha kaliteli oyuncaklar yaparak hem ülkemizde hem de dışarıda daha çok noktaya Türk menşeili ürünler ulaşıyor. Ne var ki, ülkemizin içerisinde olduğu durumlardan dolayı Türkiye için 2017’den beklentimizi çok fazla yüksek tutamıyoruz. Dövizdeki artış karşısında ürün maliyetleri yükselirken, alım gücünün azalması sonucu yurt içinde satış kayıpları yaşanacağını düşünüyoruz. Bu açığı ihracatla kapatmaktan başka seçeneğimiz yok.”
Marka olarak geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir? Gelecek senelerde de bu fuara katılmayı düşünüyor musunuz?
“Ürün çeşidimizi geliştirerek, ülkemizde ve dünyada daha fazla eve kaliteli, eğitici ve eğlenceli ürünlerimizi ulaştırmayı ve yetişkin grubu puzzle ve her bir resme özel ürettiğimiz çerçeve modellerimizle daha fazla evin duvarını süslemek istiyoruz. Gelecek senelerde de bu hedeflerimize ulaşabilmek ve hedeflerimizi arttırabilmek adına bu ve bunun gibi fuarlarda yer almaya devam edeceğiz.”
Son olarak eklemek istedikleriniz?
“Müşterilerimize arzın son derece fazla olduğu dünya geneli oyuncak pazarında daha rekabetçi fiyatlar sunabilmek adına; yetkili kurumlardan desteklerini hissetmeyi ve mevcut desteklerini arttırmalarını umuyoruz.”