İstanbul Bağcılar’da faaliyet gösteren Bursev Plastik’in Satış & Pazarlama Koordinatörü Elif Derya Elmas firma, ürün ve hizmetlerini ve sektörü konu alan sorularımızı cevapladı
“Şirketlerimiz, 1982´deki kuruluşundan bu yana, Plastik Ev Ürünleri konusundaki tanınan markası ve sürekli büyüyen pazar payı ile şimdi tüm dünyaya hizmet veriyor. Yetenekli personelimizce tasarlanan ve işletilen geniş ve entegre makine parkımızla, kendi tesislerimizde en yüksek teknolojiyi kullanarak üretim yapıyoruz. CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) , CAM (Bilgisayar Destekli Makinalar) kullanımı ve TQM (Toplam Kalite Yönetimi), hammadde alımlarından başlayıp satış sonrası hizmetleri de kapsayan standart uygularımızdandır. Kalitemiz tercihiniz olacaktır ve memnuniyetiniz bizim mutluluğumuzdur…” diyen Bursev Plastik Satış & Pazarlama Koordinatörü Elif Derya Elmas kendisine yönelttiğimiz sorularla ilgili düşüncelerini bizimle paylaştı.
BİZİM İÇİN “KALİTE ASLA DEĞİŞMEZ”…
Firmanızın kuruluşu ve gelişim sürecini anlatır mısınız?
“Bursev Plastik 1982 yılından bu yana plastik ev ürünleri konusunda modern, yalın ve farklı çizgisiyle sıra dışı konseptler sunmuş olup 2012 yılında “Follow me”, 2016 yılında ise “Follow Me Baby” markasıyla bütünleşmiştir. Tamamı bilgisayar destekli makine parkımızda yetenekli personelimizce gelişen teknoloji kullanılarak üretim yapan firmamız satış sonrası hizmetlerini de en üst düzeyde tutmaktadır. Çünkü bizim için “kalite asla değişmez”…
SAĞLIKLI ÜRÜNLER, MUTLU AİLELER
Firmanızın sunduğu ürün konsepti ve verdiğiniz hizmet hakkında bilgi verir misiniz?
“Plastik ev ve mutfak eşyaları ana konseptimiz olmakla birlikte son yıllarda 0-2 yaş bebe grubu ile ilgili ürün konseptimize ağırlık vermekteyiz. Sağlıklı plastikten ürettiğimiz bebe küvetlerimizi, lazımlıklarımızı anneler en kıymetlileri için rahatça ve huzurla kullanabilirler.
‘SAĞLIKLI ÜRÜNLER, MUTLU AİLELER’ sloganımızla çıktığımız bu yolda müşterilerimizin memnuniyeti bizim görevimizdir…”
AR-GE DEPARTMANI, ÜRÜNLERİN BAŞARISINI BERABERİNDE GETİRİYOR
Ürünlerinizi nasıl geliştiriyor ya da yeni ürün, yeni şekiller belirliyorsunuz? Ar-Ge sorumlunuz, ekibiniz ya da departmanınız var mı?
“Ürünler öncelikle ihtiyaca yönelik tespitlerle belirleniyor, daha sonra ‘ürünün pazar doyum oranı nedir’ diye araştırılıyor, rakiplerimizin ürünleri inceleniyor, bu aşamadan sonra Ar-Ge çalışmamız başlıyor, ürün nasıl farklılaştırılabilir şeklinde devam ediyor…
Ar-Ge konusunda iyi bir ekiple çalışmaktayız, iyi bir Ar-Ge departmanına sahip olmak, ürünlerin başarısını beraberinde getirmektedir…”
Trendlerin değişmesi ile sizin ürünlerde de değişiklikler oluyor mu?
“Trendlerin değişmesinin ürün konseptimizde direk olmasa da dolaylı etkisinin olduğu yadsınamaz.
Özellikle renkler her yıl çeşitleniyor. Renk konusunda istikrarını değiştirmeyen tek ürün grubumuz bebe grubu, pembe ve mavi bu işin vazgeçilmezi…”
DÜNYA ÇAPINDA REKABETİMİZ SÜRÜYOR
Türkiye’de bu ürünleri üreten çok firma var mıdır? Varsa siz bu işin neresindesiniz?
“Türkiye’de plastik ev ve mutfak gereçleri üreticileri oldukça fazla, rekabet hat safhada, ancak ürün kalite, konsept ve hizmet bir arada düşünüldüğünde Türkiye’deki rakiplerimiz 2 ya da 3 firmadır.
Tabi artık globalleşen dünyada sadece Türkiye’deki firmalarla rekabet etmiyoruz, dünya üzerinde rekabet sürdürüyoruz…
İhracata yönelik çalışmalarını sürdüren firmamız da dünya firmalarıyla aynı kulvarda yarışmaktadır…”
TEKNOLOJİ, TASARIM VE MARKA GÜCÜ
Bu ürünlerde Türkiye’nin genel durumu nasıldır, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türk sektörünün durumu nedir? En güçlü ülkeler hangileridir?
“Türk firmaları Ar-Geye daha fazla önem vermeli, ürünlerini farklılaştırmalı ve kendine özgü satış kanalları oluşturmalıdır. Üretim gücü ve kapasitesi uygun olmakla beraber Türk üreticilerinin pazarlamaya daha fazla önem vermesi gerektiği kanısındayım.
Teknolojinin, tasarımın ve marka olmanın gücünü arkasına alan Almanya ve İtalya en güçlü ülkelerdir…”
Hammaddeyi nereden temin ediyorsunuz?
“Türkiye’deki güçlü aracılarla alım yapmaktayız.”
TÜRK MALLARI ÇİN FİYATLARIYLA KIYASLANMASIN
İhracat yapıyor musunuz? İhracat yapıyorsanız, bu konuda karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir?
“Üretimimizin yarısı ihraç edilmektedir. Karşılaşılan en büyük sorun Türk mallarının Çin fiyatlarıyla kıyaslanması… Ayrıca komşu ülkelerin Türkiye’den gelen ürünlerle ilgili çeşitli belgelendirme istemeleri, alım sürecini uzatmakta ve maddi olarak biz üreticileri yormaktadır…”
Fuar katılımlarınız oluyor mu? Hangi fuarlara katılıyorsunuz?
“Türkiye’deki Züccaciye ve Plastik fuarları, Almanya-Ambiente, Hong Kong Kithcen Houseware-Mega Show katıldığımız fuarlarımızdır…”
‘FOLLOW ME’ BİR MARKA OLACAK
Kurumsallaşma, markalaşma ve inovasyon alanlarında neler yapıyorsunuz?
“Kurumsallaşma adına, işinde, branşında profesyonel kişilerle çalışmaktayız. Oluşturduğumuz FOLLOW ME markası çerçevesinde algı oluşturmak tüm hedefimiz. İnovasyon konusunda makina parkurumuzda teknolojiyi takip etmekte, özellikle tasarımlı ürünler sunmaya özen göstermekteyiz…”
Firmanızı diğer firmalardan farklı kılan hususlar nelerdir?
“Kalite, hizmet, pazarlama ve rekabete uygun fiyatlarımız.”
Hedefleriniz ve hamleleriniz konusunda neler söylersiniz?
“Hedefimiz FOLLOW ME’yi bir dünya markası yapmak. Dünyanın çeşitli bölgeleri için satış ekipleri oluşturduk, gerekli ziyaretler ve çalışmalarla dünyada bilinirliğini arttırmaktayız…”
GELECEK TEKNOLOJİDEKİ SATIŞTA
Online satış ve sosyal ağlar alanında çalışmalarınız nelerdir?
“Ürünlerimiz Online ortamda satılmaktadır. Bu konuya eğilmekteyiz, gelecek teknolojideki satışta…”
2016 yılını nasıl bir yıl olarak öngörüyorsunuz?
“Zor ama atlatılacak, güçlü kalanlar gelecek yıllarda güçlenecek ancak zayıf firmaları kaybedeceğimiz bir yıl olarak görüyorum…”
YETERLİ SAYIDA TEKNİK VE MESLEK LİSELERİ MEZUNU YOK
Üretimde karşılaştığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
“Üretimde kalifiye eleman bulmak çok zorlaştı. Sürekli işçi giriş çıkışlarında sirkülasyon olmakta, yeterli sayıda teknik ve meslek liselerinden mezun arkadaşlarımız bulunmamaktadır… Bir diğer sorun da bu arkadaşlarımızın fabrikalarla direk iletişime geçebileceği bir platformun bulunmaması…”
Ülkemizdeki oyuncak veya plastik sektörünün bugününü ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?
“Dalgalanan kurlara ve çeşitli sıkıntılara rağmen, bugününü zarar etmeden geçiren, ayakta kalabilen firmalarımızın gelecek yıllarda daha başarılı olacağı kanısındayım…”