Anasayfa » RÖPORTAJ » Oyuncakta Metaş kalitesi

Oyuncakta Metaş kalitesi

Metaş Oyuncak firma sahibi Erkan Taş ile faaliyetleri, Antalya fuar organizasyonları ve sektör hakkında görüştük

7 bölgede 300’den fazla toptan satış noktasına ulaşıyor

Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?

Metaş Oyuncak 30 yıla aşkındır oyuncak, eğlence ve karnaval eşyası, bebe ürünleri ve bijuteri sektöründe hizmet veriyor. Son yıllarda ağırlıklı olarak oyuncak ithalatı ve imalatı sektöründe hizmetini vermeye devam ediyor.

Metaş Oyuncak bugün itibarı ile merkez şube Şanlıurfa olarak ve İstanbul İstoç şubesinde hizmetini sürdürüyor.

Yaklaşık 7 bölgede 300’den fazla toptan satış noktasına ulaşan Metaş Oyuncak siz değerli müşterilerinden aldığı destekle hızla büyümeye devam ediyor.

Metaş Oyuncak tüm ürünlerinde özgün endüstriyel tasarımları estetik ve kaliteyi İSO ve CE standartlarında tüketicilerin hizmetine sunuyor. İthal ettiği tüm ürünlerde anti kanserojen olma özelliğinin yanında Gıda sertifikası vb. tüm kalite kontrol aşamalarını ürünlerine uygulayan Metaş Oyuncak bebe ve çocuk sağlığı ile güvenliğine son derece önem veriyor.

2015 yılında başladığımız oyuncak imalatıyla hızlı bir ilerleme kaydettik ve şuan Türkiye’de oyuncak imalatında önemli bir yere sahibiz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde daha fazla ürün çeşidiyle imalatımızı geliştirmeyi amaçlıyoruz. Şuan yaptığımız birkaç çalışma var ve kısa sürede bitirmeyi düşünüyoruz.

Organizasyonlarda yabancı ziyaretçilere de ihtiyaç var

Toy-Bir organizasyonu tüm oyuncakçıları bir çatı altında toplamada başarılı mı?

Aslında bu tür organizasyonların yapılması başlı başına bir başarı sayılır ama bir bakımda da yetersiz. Çünkü Türkiye’nin her tarafından oyuncak sektöründe söz sahibi olan firmaları bir arada toplamak kolay bir şey olmasa gerek. Bunun için biz Metaş Oyuncak ailesi olarak bu organizasyonları başarılı ama yetersiz buluyoruz.  Yetersiz dememizin sebebi; bu tür organizasyonların daha geniş bir kitleye hitap etmesi ve yabancı ziyaretçilerin de ziyaret edebileceği bir fuar olması lazım. Çünkü bu organizasyonun belkemiğini oluşturan imalatçılardır, onun için biz sadece iç piyasaya değil de dış piyasaya hitap edebilmemiz için yabancı ziyaretçilere ihtiyaç duyuyoruz. Organizasyonlar genel anlamda başarılı sayılır.

Toy-Bir organizasyonu beklentilerinizi karşılıyor mu? Türkiye’deki firmalara bu fuara katılmalarını önerir misiniz?

Tam anlamda beklentilerimizi karşılıyor mu bunu yüzde olarak açıklamak istiyorum. Bu organizasyonlar beklentilerimizin %70 kadarını karşılıyor diyebiliriz. Geri kalan %30’luk dilim ise bizim sadece ithalatçı firma olmamamızdan dolayı aynı zamanda imalat yapan bir firma olarak daha geniş bir kitleye hitap etmemiz lazım. Bunun için yabancı ziyaretçilerin gelebileceği bir organizasyon olmasını istiyoruz.

Tabi bu tür fuarlara Türkiye’de ki diğer firmaların da katılmasını öneriyoruz.

Bu organizasyondaki ziyaretçi profili nasıl?

Bu tür organizasyona ağırlıklı olarak bildiğimiz müşterilerimiz geliyor doğal olarak ama bu tür fuarların asıl güzel yanı, daha önce tanışmadığımız müşterilerle tanışıp onlarla ticaret yapmak.

Genel anlamda müşteri profili yerli ve bildiğimiz müşterilerin olması, bu da bizim beklediğimiz bir ortam zaten.

Oyuncak sektörünün daha fazla gelişmesi için, ülkemizde düzenlenen fuarlardan daha iyi sonuçlar almak gerekiyor. Bu anlamda bu organizasyonun fuarlardan farkı nedir?

Birincisi bu organizasyonların çok rahat olması gelen ziyaretçi açısından çok olumlu karşılanıyor. Çünkü İFM’de yapılan Kids Turkey oyuncak fuarına gelen ziyaretçiler konaklama olsun, yeme içme olsun ya da ulaşım gibi konularda çok sıkıntı çekiyorlar. Oysa Antalya’da yapılan otel fuarları hem ziyaretçi açısından hem de katılımcı açısında konaklama ve yeme-içmede çok rahatlık sağlıyor.

İkinci olarak da gelen ziyaretçiler buldukları rahatlıkla hem aileleri ile tatil fırsatı yakalarken hem de daha rahat mal alımında bulunuyorlar.

Ülkemiz üretimde atağa kalktı

Türkiye’de oyuncak sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? 2017 yılına dair beklentileriniz ne yöndedir?

Ülkemiz oyuncak sektöründe diğer ülkelerde olduğu gibi dışa bağımlı bir ülke. Aslında dünyada tüm ülkeler oyuncak için uzak doğu ülkelerine bağımlılar. Bunların başında Çin Halk Cumhuriyeti geliyor. Ülkeler oyuncak ihtiyacının %60-90 arasındaki büyük bir bölümünü bu ülkeden sağlıyor.

Ama ülkemiz son zamanda yaşanan gelişmelerle veya devletin vermiş olduğu teşviklerle birlikte önemli bir imalat atağına kalktı. Tabi bu oyuncak ithalatımızı bitirecek seviyenin çok çok altında. Son 3-4 yıla bakacak olursak, Türkiye’de bu konuda önemli gelişmeler oldu. 2017’nin 2016’ya nazaran ekonomik anlamda daha yumuşak ve daha sakin geçtiğini diyebiliriz. Yani 2017’nin bu şekil geçmesi 2018 için de büyük umutlar taşıdığının göstergesi.

Marka olarak geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir? Gelecek senelerde de bu organizasyona katılmayı düşünüyor musunuz?

Tabi bu anlamda herkesin bir hedefi olması gerektiğini düşünüyoruz, çünkü hedefiniz olmadan bir yere varmanız biraz zor olacaktır. Biz de Metaş Oyuncak ailesi olarak hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki senelerde daha güzel işler yapacağımızı düşüyoruz.

Gelecek senelerde tabiki bu tür fuar olsun, organizasyon olsun hepsine katılacağız.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak, gelecekte ülkemizin sadece oyuncak sektöründe değil, birçok sanayi alanında cazibe merkezi haline gelmesini temenni ederim, ayrıca Toyuncak Dergisi olarak sizlere de teşekkür ederiz.

Sevgi ve saygılarımla…

#oyuncak, #metaş, #kalite, #güven, #röportaj