Roma’da açılan “Barbie: The Icon” adlı sergide, ilk Barbie’nin yanı sıra simgesel değeri olan 380 bebek, ev ve aksesuarları; dünyanın en ünlü modacıları tarafından tasarlanan kıyafetleri ile Barbie hayranlarını bekliyor
Modacılara ilham verdi; dünyanın yakın tarihine tanıklık etti… 57 yılda astronotton UNICEF elçiliğine kadar yüzlerce kariyeri temsil eden, dünyanın en ünlü oyuncak bebeği “Barbie” dev bir sergiyle geçmişten bugüne hatıraları canlandırıyor. İtalya’nın başkenti Roma’da açılan “Barbie: The Icon” adlı sergide, ilk Barbie’nin yanı sıra simgesel değeri olan 380 bebek, ev ve aksesuarları; dünyanın en ünlü modacıları tarafından tasarlanan kıyafetleri ile Barbie hayranlarını bekliyor. Gerçek adı “Barbara Millicent Robert” olsa da tüm dünya onu “Barbie” olarak tanıdı. 9 Mart 1959’da New York Uluslararası Oyuncak Fuarı’nda görücüye çıktığı andan itibaren tüm dünyada kız çocuklarının en sevdiği oyuncak olmayı başardı. Önce ‘Genç Model’ hemen ardından 1960 yılında bir ‘Moda Editörü’ karakterine bürünen Barbie, 57 yıllık serüveni içinde öğretmenden, pilota, veterinerden, UNICEF elçisine; hatta aya çıkan bir astronata kadar temsil ettiği 150’den fazla kariyer ile kız çocuklarına ilham verdi. Gardırobu için her yıl ayrı ayrı tasarlanan ve dikilen birbirinden şık kıyafetler ile genç kızlara stil oluşturmanın yollarını gösterdi. Kısa zamanda zevk ve moda anlayışını değiştirerek her tür dilsel, kültürel, sosyal ve antropolojik engeli aşmayı başarmış global bir simge haline gelen Barbie, son olarak bir kitaba ve Roma’nın en ünlü müzelerinden birinde bir sergiye konu oldu.
Barbie ‘The Icon’ (Simge) sergisi 15 Nisan’da açıldı
Barbie’nin 57 yıllık serüveni, 15 Nisan’dan itibaren, Barbie “The Icon” kitabının yazarı Massimiliano Capella’nın küratörlüğünde Roma’da Complesso del Vittoriano Müzesi’nde Barbie ‘The Icon’ sergisi ile hayranlarına sunuluyor. 5 ayrı bölümden oluşan Barbie sergisinde, farklı kadın vücutlarını yansıtan üç yeni vücut biçimi “balıketli”, “uzun” ve “minyon”a ek olarak İngiltere Kraliyet Ailesi’nden genç çift Prens William ve Catherine’nin düğün bebeklerini içeren Barbie Fashionista serisinin örnekleri de yer alıyor. 380 bebeğin yer aldığı ve 1959’dan günümüze kadar her on yılı temsil eden parçaları içeren sergi, “Sadece Barbie” adı verilen tanıtım odasıyla başlıyor. Bir model olarak doğan ancak yaşamı boyunca “Barbie ile her şey mümkün” mottosuyla 150’den fazla kariyere bürünen Barbie’nin temsil ettiği meslekler, serginin 2. bölümünde ‘Barbie’nin Kariyerleri’ adıyla sergileniyor. Nesiller boyu kız çocuklarına “Her şeyin mümkün olduğu” bir dünyayı hayal etme ilhamı veren ve onları teşvik eden Barbie, temsil ettiği kariyerler ile yakın tarihin önemli olaylarına da vurgu yapıyor.
Berlin Duvarı bile anılıyor
Sergide, Batı ve eski Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaşın bitişi ve Berlin Duvarı’nın yıkılışı gibi modern tarihin önemli anlarını kutlamak için oluşturulmuş farklı ülkelere ait geleneksel kostümler giymiş Barbie bebekler de yer alıyor. İzleyiciler sergide, ilk Barbie bebeğinden itibaren 50’den fazla milleti temsil eden, farklı zamanları yansıtan moda ikonunun tarihsel gelişimine şahit olmanın yanı sıra eğlenceli bilgiler de bulabiliyor.
Divalar da anılıyor
Serginin, “Barbie Divalar” adı verilen bölümünde, zaman içinde Barbie’nin kendini nasıl tanımladığı ve o günün kadın kahramanlarıyla nasıl karşılaştırdığı anlatılıyor. Son bölümde Barbie’nin, Elizabeth Taylor’dan Audrey Hepburn’e, 1950’ler ve 1960’ların büyük film yıldızları gibi modern dünyanın divalarından bazıları ile Kleopatra, I. Elizabeth, Catherine de’Medici, Madame Pompadour gibi kişilikleri sayesinde gerçek kültür ikonları olarak görülen tarihteki efsanevi kadınlara dönüştürüldüğü de gözlemlenebiliyor.