Ülkemizde gelişen yerel oyuncak üretim hamlesi Gaziantep’te de kendini gösteriyor. Kısa sürede kaliteli üretim yapar hale gelen Fıstık Toys yaptığı üretimle ihracat yapmayı hedefliyor. Firma sahibi Mahmut Fıstıkçı ile bir söyleşi yaptık.
Kısaca sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
“Uzun yıllar oyuncak sektörü deneyimine sahip bir kadro tarafından 2018 yılında üretime başlayan Fıstık Toys, 30 çalışanı ile günde yaklaşık 1500-2000 bez bebek üretimi kapasitesi ile faaliyetlerine devam ediyor. Üretimini yaptığımız bez bebekler çocukların eğlenceli zamanlar geçirmeleri için onlara harika bir oyun arkadaşı. Çocuklar bu bez bebeklere bayılıyor. Hem sağlam, hem sağlıklı olan ürünlerimiz yıkanabilir özelliğe sahip.
Üretimin her aşamasında kaliteyi ön planda tutan firmamız her geçen gün ürün gamını zenginleştirmek için de çalışmalar yapıyor. Amacımız geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza farklı, kaliteli ve sağlıklı oyuncaklar üretip, ülke ekonomisine katkı sağlamak. Aynı zamanda ihracata dayalı kaliteli üretim yapmak önem verdiğimiz noktalar arasında geliyor. Çünkü en yakın zamanda ihracata başlamak istiyoruz.”
2022 yılı değerlendirmeleriniz nelerdir?
“Pandemiyle başlayan dünyada ve ülkemizde kendisini gösteren krizlerin olumsuz etkisini sektörümüzle birlikte firmamız da 2022 yılında yaşıyor. Ama biz taviz vermeden kendi üretimimize devam ediyoruz. 2022 bizim için zor
geçen bir yıl oldu ama 2023 yılı hepimiz için daha güzel bir yıl olacak diye temenni ediyoruz.”
Oyuncak sektöründe size göre en büyük sıkıntılar nelerdir?
“Bizim açımızdan şu an oyuncak sektörünün en büyük sıkıntısı hammadde tedariği. Ciddi fiyat artışlarından dolayı hammadde tedariğinde sıkıntılar yaşıyoruz. İkinci olarak, kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bunun da sebebi şu: belli bir yaşa kadar öğrenim görmek zorunda kalan çocuklar, ileri bir yaşa ulaşıyor. Yaşı ilerlemiş bir insanı bu alanda yetiştirmek daha zor. ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözü gereğince belli bir yaşa gelen insanları eğitmek ve bu yöndeki sektörün ihtiyacını karşılamak biraz daha zor oluyor. Onun için gerçekten okuyacak insanları tahsile, diğerlerini meslek dallarına yönlendirmek daha doğru olacaktır. Çocukları bu iş için küçükten yetiştirmek lazım.”
Sektöre vermek istediğiniz mesajlarınız var mıdır?
“İmalatçısı, ithalatçısı, perakendecisi, toptancısı ve diğer çalışanlarıyla sektörümüz gelişmeye devam ediyor. Özellikle imalatta çok olumlu bir gelişmenin yaşandığı bir zaman dilimi içinde olmamıza rağmen öte yandan bir an önce bitmesini ümit ettiğimiz genel olumsuz dönemin bir an önce bitmesi dileğiyle, biz her şeye rağmen üretime devam, her şeye rağmen kaliteye devam diyoruz. Allah’ın izniyle bugünler de geçecek diye temenni ediyoruz. Güzel günler ülkemizi bekliyor inşallah.”