Değişen dünya ve değişen oyuncuların yeni isimleri online pazar yerleri
Türkiye’nin en sevilen peluş markası Selay Toys, 10.000 m2 kapalı alanda peluş üretiminin yanı sıra, kendi marka ve logonuzla promosyon peluş oyuncaklar üretiyor. İstanbul merkezli firma yurtdışı ve yurtiçinde bulunan büyük zincir marketler, ülke sathına yayılmış bayiler, toptan ve perakende satış yapan firmalar ile ürünlerini son kullanıcıya ulaştırıyor. Firma Sahibi Özdemir Aydın ile faaliyetleri, sektör ve pandemi süreci hakkında röportaj yaptık.
Selay Oyuncak Hediyelik Eşya İmalat Pazarlama Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. olarak kuruluş hikâyenizden kısaca bahseder misiniz?
“Firmamız 1992 yılında Özdemir Aydın tarafından kurulmuş olup 1997 yılında da Selay Oyuncak olarak markasını tescil ettirdi. Özdemir Aydın hali hazırda şirketin genel müdürlüğünü yürütmektedir.”
Bünyenizde yer alan ürün grupları ve lisanslı ürünler hakkında bilgi verir misiniz?
“Bünyemizde pelüş oyuncak bebek oyuncakları ve dekoratif figürlü home yastıkları, pelüş sırt çantası figürlü koltuk ve minder çocuk ve yetişkinler için panduf terlik çeşitleri ve bez bebek çeşitleri ayrıca promosyon amaçlı bir çok kumaştan mamül oyuncak çeşitleri üretmekteyiz ayrıca üretimini üstlendiğimiz birçok lisanslı ürünler dışında Selay Oyuncak bünyesinde Kukuli, Arımaya, Harika Kanatlar (pelüş sırt çantası), Neşeli Aile, Testi Ailesi, Kral Şakir (pelüş yastık) ve Canım Kardeşim şuan da ki güncel lisanslı karakterleri bünyemize kattık.”
Peluş üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
“Kumaş üretimi haricinde, Dijital baskı, nakış ve laminasyon üretim süreçlerinin tamamını kendi bünyemizde bulundurmaktayız. Makine parkurumuz günlük olarak 260 kişilik üretim sağlarken, ürün bazlı değişiklik gösteren üretim kapasitemiz günlük 3000/8000 adet aralığındadır.”
Türkiye’de Selay Oyuncak ürünleri kaç mağaza ile tüketiciyle buluşuyor?
“İstanbul’da İstoç ve Tahtakale’deki, Ankara’da Ziraat mahallesindeki ve çok yakında İstanbul Arnavutköy’deki fabrika mağazamızla birlikte 4 mağaza ve Türkiye genelinde 81 ilde, 70 yetkili satıcıyla, 1300 satış noktasıyla hizmet vermekteyiz.”
Toptancılara sunduğunuz avantajlar nelerdir?
“2020 yılı itibariyle yetkili satış lokasyonları oluşturmaya başladık.”
Sektörde kendi alanınızda hangi konumda olmayı hedefliyorsunuz?
“Hiç şaşmadan verebileceğim tek yanıt şudur ki; geçen altın değerindeki 28 yıl hedefimizden hiç şaşmadan olduğumuz ve olmamız gereken yerdeyiz, bu haklı gururu birlikte yürüdüğümüz takım arkadaşlarım, kıymetli dostlarım ve müşterilerim ile paylaşıyoruz.”
“TEK VAZGEÇİLMEZİMİZ HER ZAMAN DAHA KALİTELİSİ”
Ürün koleksiyonlarınız hazırlanırken nasıl bir işleyiş oluyor? Tasarım ve üretim süreçlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
“Bir ürün tasarlamak için ortaya çıkardığımız fikri öncelikli olarak birçok açıdan tasarım ekibi ile değerlendiriyoruz. Örneğin tasarımcımız rengine ve görselliğine bakarken, kalite güvence müdürümüz kumaşı ürüne göre hazırlanmasını sağlıyor. Üretim öncesi kullanılacak bütün materyaller akredite olan laboratuvarda test ettirilerek süreç işliyor. Üretim şefimiz üretimde dikim için bazı önerilerde bulunuyor. Tek vazgeçilmez olan her zaman daha kalitelisi olduğu için mutlaka bir ortak yolda buluşuyoruz. Daha sonra da ‘işte budur’ dediğimiz haline gelene kadar bir tasarım numunesi sürecimiz oluyor.”
Selay Oyuncak olarak oyuncak sektöründe sizi farklılaştıran ve öne çıkaran prensipleriniz nelerdir?
“Kurumsal şirket yönetimi, eşitlik, şeffaflık, sorumluluk, disiplin ve sosyal sorumluluk anlayışıyla hareket ediyoruz. Recycle ürünleri asla tercih etmiyoruz mesela. Kullandığımız kumaştan, dolgu malzemesi ve kullanılan aksesuara kadar hepsi birinci sınıf malzemeden üretiliyor. Bu ilkeli duruş Selay Oyuncak’ın olmazsa olmazıdır ve şirket politikasıdır.”
“ÜRETTİĞİMİZ MASKE VE TULUMLARI İLLERDEKİ HASTANELERE ÜCRETSİZ TESLİM ETTİK”
2020 yılının ilk yarısı gerek ciro gerek proje ve faaliyetler anlamında nasıl geçti? Bu yıl hedeflerinize ulaşacağınızı düşünüyor musunuz? 2021 yılına yönelik hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir?
“2020 yılı birçok sektörde olduğu gibi bizi de etkiledi. Pandemi süreci dünyayı etkisi altına aldığı için tabiki projelerimizde azalmalar oldu ama bizler kriz anında neler yapabiliriz diye düşünerek ve hızlı bir aksiyon alarak sosyal sorumluluk bilinciyle maske, tulum ve önlük üretmeye başladık. Öncelikli olarak ürettiğimiz maske ve tulumları birçok ilimizdeki hastanelere ücretsiz teslim ettik. Hali hazırda üretimimiz devam etmektedir. Hedeflerimize ulaşmak adına tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 2021 yılı için öncelikli temennim, bu salgın sürecinin bitmesi ve 2020 yılını telafi edip çok daha güzel işlerle müşterilerimizi buluşturmak ve sektörümüzü canlandırmaktır.”
Son dönemlerde yaşanan Covid-19 salgını sizi ne şekilde etkiledi? İhracat faaliyetleriniz ya da hammadde temini ile ilgili sıkıntılar yaşadınız mı?
“Tabiki bu salgından bizler de etkilendik. Çünkü her sektör sekteye uğradı. ‘Domino taşı etkisi oluşturdu’ diyebiliriz. Gerek ihracatlar da gerekse hammadde temininde gecikmeler ve aksamalar yaşadık. Temennim bir an evvel salgın sürecinin tamamen bitmesi.”
Dünyanın ve ülkemizin zorlu günlerden geçtiği bulunduğumuz süreçte, nasıl bir strateji ile ilerlemeyi planlıyorsunuz?
“Kendi şirketimin adına konuşacak olursam, bu süreci fabrikamızda tadilat ve modelleme için fırsata çevirdik.”
“DEĞİŞEN DÜNYANIN YENİ İSİMLERİ ONLİNE PAZAR YERLERİ”
İnternet satışları ve sosyal ağlar konusunda çalışmalarınız var mı?
“İnternet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve kolaylığı hiç tartışılmaz. Uzun yıllardır www.jajostore.com internet satış sitemiz mevcut. Mevcut pazar yerleri ciddi pazar payına bu süreçte ulaştı, bu kolaylığın avantajına hepimiz çok kolay adapte olduk. Değişen dünya ve değişen oyuncuların yeni isimleri online pazar yerleri.”
MİKRO ÖLÇEKLİ ÜRETİCİLERİN DESTEKLENMESİ LAZIM
Üretimde yaşadığınız sıkıntılar ve bunlara sizin çözüm önerileriniz nelerdir?
“Üretimi 2 türlü değerlendirmek gerekir: 1. Hammadde olarak malum bizde mevcut değil, 2. İş gücü yani 4 TL olan kumaşı veya demiri işleyerek 40.000 TL’ye satmak, bence en önemlisi de bu fakat ülke politikası sanırım ilave vergilerden dolayı üretim teşvik edilmiyor, benim durumum en azından öyle. Dolayısıyla kolay ve zahmetsiz olanı tercih ediliyor ve hazır olan ürün ithalatı yapılıyor. Bu durum cari açığı büyütüyor. Mikro ölçekli üreticilerin desteklenmesi, aynı zamanda nitelikli insanların çoğalması demektir. Genç nesil vale, garson veya güvenlik görevlisi olarak çalışıyor, bu durumda memleketine dönmek isteyen biri için yapabileceği tek iş kalıyor o da çobanlık. Hâlbuki öğreneceği bir meslek olsa, hem kendine hem de ülkesine ciddi destek olacak, bölgenin kalkınmasına da destek sağlayacak. Bunun en büyük örneği Çin ve Avrupa ki bunlar küçük kasabalarda bile dünya markalarını ortaya çıkarmayı başarmışlar. Ülkemizde bu alanda sonradan birkaç sanayicinin öncülüğünde Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Denizli gibi iller kısa sürede örnek oldular. Bu durumun ülkemizin tamamına örnek olmasını diliyorum.”
“DİJİTAL OYUNLAR SEKTÖRÜ DARALTIYOR”
Türkiye’de oyuncak sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
“Ülkemizde ve dünyada üretilen oyuncak 3-4 yaşına kadar dijital oyunlar, her geçen gün pazarı daraltıyor ve durdurulamaz.”
Sektöre iletmek istediğiniz bir mesaj veya önemine binaen eklemek istediğiniz bir konu var mı?
“Yaşadığımız bu zorlu süreci en kısa sürede atlatarak, eskiden olduğu gibi tokalaşarak ve sarılarak sevgimizi ifade etmek dileğiyle, sağlıklı, mutlu günlerde görüşmek dileğiyle. Allaha emanet olun.”