Anasayfa » HABERLER » Avrupa ‘nın Bilgisi ve Ortadoğu’nun Hammaddesi Sektörümüzle Buluşuyor!

Avrupa ‘nın Bilgisi ve Ortadoğu’nun Hammaddesi Sektörümüzle Buluşuyor!

toyuncakDünya plastik sektöründe işleme kapasitesi bazında Avrupa ikincisi ve Dünya yedincisi konumunda yer alan Türkiye plastik sektörü, bulunduğu noktayı her geçen gün daha da ileriye taşımak için çalışmalarını artırarak geliştiriyor. Bu çerçevede geçtiğimiz ay içinde Dünya plastik sektöründe Türkiye’nin etkinliğini arttıracak bir dizi etkinliğe imza attık.

Öncelikle bildiğiniz gibi Avrupalı plastik derneklerinin başkan ve üst düzey yöneticileri PAGEV Başkanlığında düzenlenen İstanbul Plastik Zirvesi’nde bir araya getirmiştik. Zirvede, Türkiye ve Avrupa plastik endüstrisinin sorunlarının değerlendirildiği ve ileriye dönük stratejileri belirlendiği tarihi bir deklarasyona da imza atıldı. T.C. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan‘ın da katılımıyla, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yavuz Eroğlu ve Plastics Europe İcra Kurulu Başkanı Sn. Karl Foester‘ın imzaladığı “İstanbul Plastik Deklarasyonu” plastik sektörünün akışına yön verecek ve tüm sektörlere örnek olacaktır.

Türk ve Avrupalı plastikçileri yakından ilgilendiren İstanbul Plastik Deklarasyonu’nda Türkiye ve Avrupa Plastik Endüstrisinin karşılaşacağı temel sorunlar konusunda ortak hareket edilecek başlıklar karara bağlandı.

Bu tarihi adımla, Avrupa’nın yalnızca plastik konusundaki üretim üssü değil, aynı zamanda karar merkezinin de İstanbul olacağı bir boyuta geçişin temellerini de atılmış bulunmaktadır.toyuncak1

Yine iki hafta önce Dubai’deydik ve burada bir dizi önemli temasta bulunduk ve davetli olduğumuz Ortadoğu’nun en büyük plastik konferansı GPCA Plasticon konferansında bir konuşma yaptık. Başkanımız Yavuz EROĞLU, bölge ülkelerine Türkiye Plastik Sektörünü tanitan ve özellikle ortak yatırım ve işbirliği alanlarını çerçeveleyen bir konuşma yaptı.

Körfez ülkeleri petrol ve plastik hammaddesi zenginliklerine rağmen plastik mamul üretiminde oldukça gerideler. Türkiye ise Avrupa’nın ikinci en büyük üreticisi konumundayken yeterli petrokimya üretiminin olmaması sebebiyle hammadde konusunda zorluklar yaşıyor. Ayrıca düşen Petrol fiyatları da Körfez Ülkelerini yeni alanlara yatırımlara zorunlu kılıyor. İşte tam bu noktada Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin plastik sektörü açısından birbirinin eksiklerini tamamlayacak şekilde çalışması yönünde çabaların artırılması gerekiyor. Yaptığımız görüşmeler ve ortaya konan mutabakatlar sektörümüzün bu ayağını da güçlü hale getirecektir.

Küreselleşen Dünya’da Türk Plastik Sektörünün sadece kendi sorunlarının çözümüne odaklanmasıyla hedefe ulaşamayacağının farkında olan Vakfımız PAGEV, Dünya Plastik Sektörünün de aktif ve karar mekanizmalarına etki eden bir üyesi olmak yönünde çalışmalarını sürdürecektir.