Anasayfa » RÖPORTAJ » Ahşap oyuncaklara ilgi artıyor

Ahşap oyuncaklara ilgi artıyor

Bemi yüksek üretim kapasitesi ile sektöre sağlıklı ahşap oyuncaklar ve zeka oyunları sunuyor.

2008 yılından beri ahşap oyuncak ve zeka oyunları üretimi yapan ve geçtiğimiz yıl Bemi ismiyle markalaşma yoluna giden firma, kayın ağacından ürettiği sağlıklı oyuncaklarla adından söz ettiriyor. Yüksek standartlardaki Ar-Ge çalışmaları ile hem oyuncak grubu hem de okullarda kullanılan zeka oyunları kategorilerinde en iyi noktaya gelmeyi hedeflediklerini söyleyen firma sahibi Ali Kanburoğlu ile İstanbul Kırtasiye Fuarında bir araya geldik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

“Ben Ali Kanburoğlu. 1983 Düzce doğumluyum. 2008 yılından beri ahşap oyuncak ve zeka oyunları üretimi üzerine çalışıyoruz. Asıl mesleğim ise makine mühendisliği. Makine imalatından bu alana dönüş yaptık, aynı zamanda makine işimiz de devam ediyor. Oyuncak alanına duyduğumuz meraktan dolayı böyle bir işe girdik. 2008 yılından bu güne büyük firmaların fason üretimlerini yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl da Bemi adında kendi markamızı çıkardık. Markamız üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni ürün geliştirme ve Ar-Ge üzerine çalışıyoruz. Yurt dışındaki firmalar ile görüşmelerimiz var. Daha neler yapabiliriz, farklı ne üretebiliriz üzerine kafa yoruyoruz. Hem oyuncak grubu hem de okullarda kullanılan zeka oyunları, yani eğitim sektöründe kullanılan ürünler üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene artık fuarlara katılma kararı aldık. Fuarlarla, sosyal medya kanalımızla kendimizi firmalara duyurmayı hedefliyoruz.”

Bemi sektörün neresinde yer alıyor?

“Biz tamamen ahşap üretim yapıyoruz. Doğal ve organik ürünler üzerine çalışıyoruz. Türkiye’de bizim gibi üretim yapan birkaç firma var yalnızca. Bizim farkımız makine kökenli olduğum için tamamen otomatik CNC tezgahlarda üretim yapmamız. 17 ünite CNC tezgahımız var. Çok yüksek adetlerde üretim yapabiliyoruz. Bundan sonra daha da gelişecek. Belki biz pazarın %5-10 gibi bir bölümündeyiz ahşap olarak. Yeni ürünler, eğitim sektöründeki gelişmeler, devletin Çin’den gelen ahşap ürünlerin önüne bazı yaptırımlar koyması gibi faktörler bizleri kendimizi geliştirmemiz için motive ediyor. Her ay Ar-Ge ekibimizle yeni bir zeka oyunu üretiyoruz. Bu ürünlerin çoğu yurt dışından ithal olarak geliyor ülkemize. Çok yüksek fiyatları var. Biz burada üretiyoruz, yurt dışına gönderiyoruz, onlar kutulayıp bize kendi markaları ile geri gönderiyorlar. Bizim 10 liraya verdiğimiz ürün yine bize 80 lira olarak geri dönüyor. Bunun da önüne geçmeyi hedefliyoruz. Çünkü Oyuncakta kullanılan ham madde kayın ağacı  ve kayın ağacı burada Karadeniz bölgesinde bulunuyor. Kayın ağacının anti-bakteriyel özelliği bulunuyor ve ülkemizde Bizim Bursa’da da bir fabrikamız var. Ahşap oyuncakla ilgili kısmımızı Düzce’ye aldık. Düzce kayın ağacı oyuncak işinin üretim merkezi diyebiliriz. Bursa’daki fabrikamızda biraz daha okul donanım kısmı, mobilya ağırlıklı çalışmalarımız devam ediyor.”

Bayilik sistemi ile mi çalışıyorsunuz, yoksa faaliyetleriniz bir merkezden mi yönetiliyor?

“Bizim satışlarımız bu güne kadar hep büyük toptancılar üzerineydi. Bir iki ay önce internet üzerinden e-ticaret yapmaya başladık. Bundan sonraki süreçte yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılacağız. Sosyal medya reklamları, dergi, gazete, TV reklamları ile ilgili ne gerekiyorsa bu süreçte uygulamaya başlayacağız. Yavaş yavaş bölgelerde ve illerde kendi bayilerimizi oluşturmaya başladık.”

Şu anda yalnızca yurt içinde mi varsınız, yoksa yurt dışına da açılmayı düşünüyor musunuz?

“Şimdiye kadar pazara çıkmadığımız için hep üretimde kaldık. Aracı firmalar bizden ürün alıp yurt dışına ürün gönderiyor. Devlet kurumları ile yoğun olarak çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlıkların promosyon ürünlerinin plastikten ahşaba dönmesi ile ilgili birçok belediyeler ve valilikler ile çalışmalar yürütüyoruz. Bu konularda milli eğitim bakanlığı ile görüşmelerimiz var. Biliyorsunuz artık okullarda zeka oyunları dersleri mecburi hale getiriliyor. Her okulda zeka oyunları sınıfları kuruluyor. Bizim materyallerimize de ihtiyaç duyuluyor.”

Devlet kanalına ihale ile mi giriyorsunuz?

“Bu kurumlarla ihale ile çalışıyoruz, belediyelerle özel olarak da çalışıyoruz. Sonuçta sunduğumuz ürünler eğitim materyali. Çalışmalarımızı devlet kurumlarına sunduğumuzda plastik oyuncaklar yerine tangram ve mangala hediye ettiklerinde daha iyi geri dönüşler aldıklarını biliyoruz. Devlet kurumları arasında bu oyunların popülaritesi her geçen gün artıyor.”

Çin’in oyuncak alanındaki etkili olması sizi ne oranda etkiliyor?

“Bizim üretim kapasitemiz çok yüksek. Yüksek adetli üretimlerde Çin’den daha düşük fiyat verebiliyoruz. Yeter ki Çin’e yaptıkları ödeme şekilleri bize uygun olsun. Ağacın hammaddesi Türkiye’de. Çinliler de üretim için hammaddeyi bu bölgelerden alıyorlar. Bu sektörde en önemli durumlardan biri sağlık. Bizim her ürünümüz testlerden geçiyor. Avrupa’dan da talepler almaya başladık. Yalnızca nakliye ve vergilerle ilgili sıkıntılar var.  Avrupa’ya da hızlı bir şekilde giriş yapmak hedefimiz.”

2016 yılı Bemi için nasıl geçti, 2017 yılı ile ilgili beklentileriniz neler?

“2016’da ağırlıklı olarak pazarda çok aktif olamadık. 2017 yılı için bu ilk fuarımız. 2017’ye iyi hazırlandık. Bu bağlamda yeni ürünler geliştirdik, ürün çeşitliliğimizi arttırdık, 90 kaleme yakın ürünümüz oldu. 2016 yılını, 2017’de pazara sunacağımız ürünler için Ar-Ge çalışmaları yaparak geçirdik. Altyapı çalışmalarımız %80 oranında tamamlanmış durumda. Temmuz-Ağustos aylarında iyi bir şekilde sektörde varlığımızı hissettireceğimize inanıyoruz.”

 

#Ahşapoyuncak #oyuncak #Bemi #sektör #zekaoyunları #AliKanburoğlu #Röportaj