Yeni AB oyuncak güvenliği kuralları

AB Konseyi, oyuncak güvenliği yönetmeliği üzerindeki pozisyonunu (müzakere yetkisini) kabul etti ve bu kuralların çocukları oyuncak kullanımına bağlı risklerden korumayı amaçlayan güncellemeleri içeriyor.

Mevcut mevzuat, AB oyuncak güvenliği kurallarını dünyanın en katı kuralları arasında yaparken, önerilen mevzuat zararlı kimyasallara (örneğin, endokrin bozucular) karşı korumayı artırmayı ve yeni bir dijital ürün pasaportu ile uygulama kurallarını güçlendirmeyi hedefliyor.

Konseyin pozisyonu, teklifin genel hedeflerini desteklerken ekonomik operatörlerin ve çevrimiçi pazar yerlerinin yükümlülüklerini netleştiren birkaç iyileştirme sunuyor; dijital ürün pasaportunun ve uyarıların içeriğini belirliyor ve oyuncaklarda bulunması yasaklanan maddelerin sayısını artırıyor.

Mevcut Direktifi Güncelleme Tedbirleriyle
Müzakere yetkisi, Konsey’in Temmuz 2023’te Komisyon tarafından sunulan teklife ilişkin pozisyonunu belirliyor. Komisyon’un oyuncak güvenliği yönetmeliği teklifi, mevcut direktifi zararlı kimyasal ürünlere karşı korumayı artıran tedbirlerle güncellemeyi amaçlıyor, kanserojen, mutajenik ve üreme için toksik (CMR) ürünlerin yasağını endokrin bozucular ve solunum sistemi veya diğer organları etkileyen kimyasalları kapsayacak şekilde genişletiyor.
Önerilen mevzuat, AB pazarındaki uyumsuz ve güvensiz oyuncakların sayısını azaltmayı hedefliyor ve özellikle ithal oyuncaklar için yasal gerekliliklerin uygulanmasını güçlendiriyor. Komisyon teklifi, sınır kontrol makamlarının yeni bir IT sistemi kullanarak tüm dijital pasaportları tarayabilmesi için oyuncak güvenliği hakkında bilgi içerecek dijital bir ürün pasaportu (DPP) sunuyor. Komisyon, gelecekte mevcut metinde öngörülmeyen yeni riskler ortaya çıkarsa yönetmeliği güncelleyebilecek ve belirli oyuncakların piyasadan çekilmesini emredecek.

Oyuncak İthalatçıları Bilgilendirmek Zorunda Kalacak
Konsey’in müzakere yetkisinde, ekonomik operatörlerin yükümlülükleri genel ürün güvenliği yönetmeliği (GPSR) ve çevrimiçi satışların artan hacminin yeni gerçekleriyle uyumlu hale getirildi. Bu amaçla, üreticiler uyarıları, üye devletler tarafından belirlenen tüketiciler ve diğer son kullanıcılar tarafından kolayca anlaşılabilecek bir dilde veya dillerde işaretlemek zorunda kalacaklar. Üreticiler ayrıca dağıtım zincirindeki diğer ekonomik operatörleri herhangi bir ürün uygunluğu sorunu hakkında bilgilendirmek zorunda kalacaklar. Dahası, oyuncak ithalatçıları, bir oyuncağın risk oluşturduğundan şüphelenirlerse üreticiyi ve pazar gözetim makamlarını bilgilendirmek zorunda kalacaklar.

Konsey yetkisi ayrıca ‘tamamlayıcı hizmet sağlayıcılarının’ (depolama, toplama, paketleme veya nakliye gibi ürünlerin lojistik unsurlarını yerine getiren şirketler) yükümlülüklerini de netleştiriyor. Tamamlayıcı hizmet sağlayıcıları ekonomik operatörler olarak kabul ediliyor, çünkü bu hizmet sağlayıcılar, oyuncakların piyasaya sunulmasında ve özellikle üçüncü ülkelerden veya çevrimiçi olarak satın alınan oyuncaklarda önemli bir rol oynuyorlar. Yükümlülükleri, tedarik zincirindeki rollerine sınırlı olacak, çünkü Konsey pozisyonu, çevrimiçi pazar yeri sağlayıcılarının tüccarlar ile tüketiciler arasındaki oyuncak satışını veya tanıtımını arabuluculuk yaparken önemli bir rol oynadığını düşünüyor.

Yeni kabul edilen genel yaklaşım, Konsey’in müzakere pozisyonunu resmileştiriyor. Bu, Konsey başkanlığına Avrupa Parlamentosu ile müzakereler için bir yetki sağlıyor ve yeni kurulan Parlamento kendi pozisyonunu benimsediği anda müzakereler başlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir