Uzay, Türkiye’nin Oyuncak Satışlarına İlham Verdi
Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevini başarıyla tamamlamasının ardından, kırtasiye ve oyuncak sektöründe “uzay” temalı ürünlere olan talep hızla arttı ve raflar boşaldı.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay misyonu, toplumda büyük bir farkındalık oluşturdu ve bazı sektörlerde yeni konseptlerin ve iş fırsatlarının doğmasına neden oldu.
Özellikle kırtasiye ve oyuncak sektörü, artan talepler doğrultusunda uzay temalı ürünlere yöneldi.
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, zaman zaman filmler, çizgi film kahramanları veya sporcu başarılarının bu tür talep artışlarına neden olduğunu belirterek, bu kez Türkiye’nin uzay alanındaki adımının etkisini gördüklerini ifade etti.
Küçükarzuman, “Bir Türk’ün uzaya gitmesi çocuklarımız üzerinde büyük bir etki oluşturdu. Teleskop yapımı için malzemeler satıyoruz ve bu alanda artış yaşandı. Uzay mekiği maketlerine talep arttı. Ayrıca öğretmenlerin ders materyallerine, Ay ve Güneş tutulması gibi olayları gösteren materyallere olan ilgisi de yükseldi. Uzay temalı kitaplarda da yeni baskılar başladı.” dedi.
Bazı ürünlerin ithal edildiğine dikkat çeken Küçükarzuman, alınacak malzemelerle çocuklar için basit teleskopların yapılabileceğini belirtti.
“Yoğun talebe piyasa hazırlıksız yakalandı”
Toptan Oyuncakçılar Birlikteliği Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi (Toy-Koop) Başkanı Ender Mıcık da Türkiye’nin uzay misyonunun farkındalığı artırmasının, bu temadaki ürünlere olan talebi patlattığını söyledi.
Mıcık, yoğun talebe piyasanın hazırlıksız yakalandığını belirterek, şöyle devam etti:
“Bu süreçte büyük bir talep artışı oldu fakat oyuncak sektörü bu durumu iyi takip edemedi. Böyle bir talep patlaması olacağını kimse öngöremedi diyebilirim. Çeşit çeşit ürün bulunmadığından mevcut olanlar hızla tükendi. Piyasada ürün arayışı aniden arttı.”
Uzay temalı ürünlerin hızla tükendiğini vurgulayan Mıcık, tüketicilerin talebi doğrultusunda satıcıların bu temada ürün arayışına girdiklerini ifade etti.
Mıcık, talebi karşılamak için ithalat yapıldığını belirterek, “Bu kapsamda yerli üretim astronot ve uzay kapsülü gibi oyuncak üretimi de yapılıyor.” dedi.
Sektördeki talep artışı nedeniyle üreticilerin uzay temalı oyuncak üretimine yöneldiğine dikkat çeken Mıcık, şu açıklamaları yaptı:
“Üreticiler piyasaya bu ürünleri sundular ve satışlarının iyi olduğunu belirtiyorlar fakat ithal ürünlere bağımlılık nedeniyle, ürünlere özellik katma konusunda plastik bazlı basit parçalar kullanılıyor. Oyuncak aksam ve yedek parçalarındaki yüksek vergiler ve denetim süreçleri, firmaların sesli, ışıklı ve hareketli ürünler üretmesini zorlaştırıyor. Maliyetler de üreticiyi basit ürünler üretmeye yöneltiyor.”
#uzay #satış #Toy-Koop #Küçükarzuman #basit