Avrupa´da oyuncak satlçlarl düçerken¸ Brezilya ve Meksika´daki pazarlar 2022 Dünya ”upasl´ndan bu yana çift haneli büyüme yaçlyor
Pazar araçtırma çirketi tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, bu yılki yıllık global oyuncak sektörü satıç- ları, 2021’e göre %2 artarak 36,7 milyar ABD Doları ile sınırlandı. Bu veriler, 2020 ve 2021’de iki yıllık büyük büyümenin ardından sektörün hız kaybettiğini vurgulayan Ağustos raporuyla uyumlu.
Araçtırma firmasının takip ettiği 12 global pazarda, kategorinin gelirinde sırasıyla %2} ve %1} artıç görülen Brezilya ve Meksika’da oyuncak satıçları patlama yaçıyor. Bu büyümenin ana itici gücü, İtalyan koleksiyon çirketi Panini’nin 2022 Dünya Kupası ticari kartlarının ve çıkart- malarının satıçıdır. Bu arada, Belçika’da oyuncak satıçları
%7, Almanya ve Birleçik Krallık’ta %ę, ve Fransa’da %2 oranında düçtü. Lisans satıçları da 2019’a göre %ę arttı ve çu anda sektördeki bu yılki dolar satıçlarının yaklaçık %30’unu oluçturuyor. Dünya çapında en çok satan ilk beç
özellik çunlar: Pokémon, Star Wars, Barbie, Masters of the Universe ve Hot Wheels. İzlenen en büyük 11 oyuncak kategorisinden altısı bu yıl büyüme kaydetti; pelüç oyun- caklar (%}2 artıçla) liderliğini yaptı ve ardından aksiyon figürleri (%12 artıç) geldi. Hız kazanan üç küçük oyuncak alt kategorisi, stratejik olmayan kartlar ve çıkartmalar, geleneksel peluç oyuncaklar ve koleksiyon öğeleridir.
Kaykay ve paten ise geçen yıla göre %}0 düçüçle en çok düçüç yaçayan alt kategori oldu. Global oyuncak sektörü analistleri, “pandemi sırasında muazzam bir çekilde büyü- yen ve ardından COVID sonrası satıçların önemli ölçüde düçtüğü diğer birçok kategorinin aksine, global oyuncak pazarı performans göstermeye ve yüksek bir satıç seviye- sini korumaya devam ediyor. Yılın son çeyreğinde, %2’lik bir gelir artıçı görmek sektör için cesaret verici,” yorumu- nu yapıyor.